Ερωτόκριτος: Του Δίσκου τα γυρίσματα

 

Εξώφυλλο του CD-ROM "Ερωτόκριτος. Του κύκλου τα γυρίσματα"
Εξώφυλλο του CD-ROM «Ερωτόκριτος. Του κύκλου τα γυρίσματα»

Από δελτίο τύπου της εταιρίας Ερής Εκδοτική ΕΠΕ:

Ο Ερωτόκριτος του ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου από την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης (γύρω στο 1600) διατίθεται τώρα σε ψηφιακή μορφή. Ο ψηφιακός δίσκος δίνει στον αναγνώστη-χρήστη τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε ολόκληρο το κείμενο του Ερωτόκριτου (9.982 δεκαπεντασύλλαβοι στίχοι) και παραθέτει άφθονο υλικό το οποίο, μέσω της αναζήτησης, προσφέρεται για τη λεπτομερή μελέτη της γλώσσας και της ποιητικής αυτού του σημαντικού έργου της αναγεννησιακής λογοτεχνίας.
Στο CD-ROM περιλαμβάνονται: το κείμενο του Ερωτόκριτου, βασισμένο στην έκδοση του καθηγητή Στυλιανού Αλεξίου (Γ΄ βελτιωμένη ανατύπωση. Ερμής [Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη], 1992), και όλοι οι λεξιλογικοί πίνακες του τετράτομου έργου των Dia M. Philippides και David Holton (με την τεχνική συνεργασία του John Dawson), Του κύκλου τα γυρίσματα: ο Ερωτόκριτος σε ηλεκτρονική ανάλυση (Ερμής, 1996-2000). Ανάμεσα στο κείμενο και τους λεξιλογικούς π ίνακες έχουν προστεθεί, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία, σχεδόν ένα εκατομμύριο διασύνδεσμοι, με τους οποίους ο αναγνώστης-χρήστης του CD-ROM μεταφέρεται πολύ γρήγορα από τον ένα πίνακα στον άλλο ή από το κείμενο του ποιήματος στους πίνακες, και τανάπαλιν.
Το CD-ROM απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φιλόλογοι και γλωσσολόγοι θα βοηθηθούν στην εξέταση της γλώσσας του κειμένου του Ερωτόκριτου. Κριτικοί της λογοτεχνίας και μελετητές θα βοηθηθούν στην ανάλυση του ύφους του Κορνάρου (σε θέματα όπως η χρήση επαναλαμβανόμενων εκφράσεων, η δομή της αφήγησης, ο χαρακτηρισμός προσώπων) και στη μελέτη της τεχνικής της στιχουργίας του. Οι ενδιαφερόμενοι για λαογραφικά και ανθρωπολογικά θέματα μπορούν να ανιχνεύουν συγκεκριμένες λέξεις, φράσεις και ιδέες, που φανερώνουν την ιδιοσυγκρασία του ποιητή και το κλίμα της εποχής του. Το CD-ROM έχει επίσης εκπαιδευτικές εφαρμογές: φοιτητές στα πανεπιστήμια και μαθητές στο λύκειο ή το γυμνάσιο μπορούν να βασίσουν στο υλικό των λεξιλογικών πινάκων τις δικές τους ερευνητικές εργασίες.

ISBN 978-960-320-218-9 ΤΙΜΗ: 25,00 € + ΦΠΑ 23%

Μια περιγραφή του CD-ROM βρίσκεται εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s